børn

Fede lydbøger til køreturen

Til en lang køretur hører der lydbøger, og her giver vi et bud på dem du skal høre når du kører på sommerferie i år.

Af Line Dalbro Sc…

Tags

Børn For børn 6-13 år Inspiration

Først, inden vi tager en god håndfuld fænomenale lydbøger, så lad os lige slå fast at lydbøger faktisk aktiverer hjernen lige så meget, som hvis man læste en fysisk bog. 

Derudover bliver ens ordforråd forøges og det samme gør ens litterære færdigheder. Samtidig har lydbøger den egenskab at du kan lave noget andet i mens: vaske op, gå tur med hunden, rydde op på værelset eller sidde på bagsædet af en bil og nyde turen.

Hvis du og/eller familien skal på kør-selv-ferie i år og du lige står og mangler et par fede lydbøger til turen, så fortvivl ej. Herunder er der en liste med gode titler man kan lytte til. 

"Magnus Chase" af Rick Riordan

Rick Riordan er nok mest kendt for serien om Percy Jackson, der både er blevet filmatiseret og er ved at blive til en serie også – yay! I serien om Magnus Chase, er det den nordiske mytologi der er i fokus, men fortalt med Riordans kendte humor og skæve karakterer. Vi møder drengen Magnus Chase, der er forældreløs og bor på gaden. Han finder ud af at han er søn af en af de nordiske guder og under en vild kamp, dør han (desværre), men vågner i Valhal. Hans strabadser er dog langt fra ovre og nu begynder en kamp for både at vise sit værd og forhindre Ragnarok.

Lydbogen er indtalt af Laus Høybye (som mange nok kender som Krumme, fra filmene fra 90’erne). Han gør et ualmindeligt fremragende job! Han giver historien liv på en helt anden måde og personerne får helt unikke stemmer – uden at det bliver for karikeret. Selve historien er virkelig underholdende og medrivende. Alt det sat sammen med et virkelig godt persongalleri – især Søren – gør at det hele går op i en højere enhed.

"De rullende byer" af Philip Reeve

De rullende byer er første bind i serien Mortal Engies der foregår i en dystopisk verden, hvor Jorden er bukket under for klimaforandringer og rovdrift. Menneskene har bygget store mekaniske byer der kan rulle fra et sted til et nyt. Ombord på en af disse byer er 15-årige Tom. Han opdager – tilfældigt – at et attentatforsøg er under opsejling og bliver en ufrivillig deltager i kampen mellem det gode og onde. Han finder ud af at alt bestemt ikke er som han forventede – selv hans store helt, er ikke den helt han troede.

Alle fire bøger i serien er indtalt af manden med de 1000 stemmer, Lars Thiesgaard. Han er nok mest kendt for at lægge stemme til virkelig mange tegneseriefigurer som fx Grisling, Pumba, Don Karnage og mange mange flere. Lars Thiesgaard formår at give alle personerne deres helt eget præg. De har ikke samme udtale, samme dialægt eller tone – men det er heller ikke overgjort. Man kan godt høre at det er den samme oplæser igennem hele værket, men der er lige en lille afvigelse ved hver karakter.

"Natteravnen" af Johan Rundberg

Vi befinder os i Stockholm i 1880'erne, hvor vi møder den forældreløse Mika, der bor på et børnehjem. Her har hun boet hele sit liv og ikke kendt til andet end sult og kulde. Mika har dog udviklet en skarp sans for detaljer og en stærk vilje til at overleve, hvilket hun får brug for, da hun hvirvles ind i opklaringen af hvem der har efterladt et barn ved hoveddøren til børnehjemmet og hvem der har begået et mord samme nat. Sammen med politiet får hun brug for alt sin kunnen, for det er bestemt ikke alle hun kan stole på.

Lydbogen er indlæst af Lea Palme Skriver og hun gør et særdeles godt arbejde med udtale og stemmen passer godt til hovedpersonen Mika. Der er næsten lidt Sherlock Holmes-stemning over bogen og hvis man er til spænding og krimi, er dette en serie man godt kan k

"Bæstet og Bethany" af Jack Meggit-Philips

511-årige Ebenezer Tweezer er ikke glad for andre mennesker. Han vil helst være alene og nyde alle sine rigdomme. Rigdomme han er kommet til ved hjælp af det monster der bor på loftet. Ebenezer fodrer monstret med forskellige ting - fx unikke møbler, ure eller sjældne dyr og til gengæld får Ebenezer både mange fine ting og ikke mindst sin livseliksir, der gør han holder sig ung. 

En dag beder bæstet om et barn. Det sætter Ebenezer lidt i knibe, for hvordan finder han et barn som ingen vil savne? Han besøger det lokale børnehjem, men opdager at selvom han vælger det mest uopdragne og klamme barn, så kan han alligevel ikke få sig til at ofre hende til monstret - men hvad gør han så?

De tre bøger i serien om "Bæstet og Bethany" er underholdende og prikker til moralen om hvor langt man vil gå for visse ting. Ebenezer opdager at det måske ikke er lykken at leve alene, men at der er mere end pæne ting der kan gøre en glad. Lydbøgerne er indlæst af Thomas Guldberg Madsen og hvis man skulle få fat i den fysiske bog, kan man også nyde de fine illustrationer der er undervejs. 

"Skyggens lærling" af John Flanagan

Mange-binds-serien om rangerlærlingen Will er spændende og ikke til at komme udenom. Selvom første bog udkom i 2006 holder serien stadig og der bliver stadig udgivet nye bøger i serien, der indtil videre tæller 12 bøger om Will og 5 bøger i spin-off serien, hvor Will stadig spiller en central rolle.

Det er en serie med masser af action, missioner, beskrivelser af kampteknikker og optrevling af mysterier. Samtidig er der humor og en venskabelig tone mellem hovedpersonerne, der gør at man næsten føler man bliver venner med dem undervejs. 

Alle lydbøgerne er indlæst af Esben Hansen og han gør et virkelig godt stykke arbejde - så godt at det kan være svært at læse bøgerne selv, når først man har hørt den første som lydbog.