voksne

Mød forfatteren: Børn og familie på spektrummet

Birgitte sidder i en sofa foran et maleri og smiler.
Mød børnebogsforfatter Birgitte Bjerge Kassa til en snak om, hvordan det er at være familie med et barn på autisme-spektrummet
Tid
18:00 - 20:00
Sted
Glashjørnet
Bibliotek
Hovedbiblioteket
Adresse

Rendsburggade 2
9000 Aalborg
Danmark

Birgitte Kassa er mor til tre, hvoraf den ældste er diagnosticeret med infantil autisme, adhd og søvnforstyrrelse og så er hun medforfatter til børnebogen “Min storebror har 12 skeer”. Det er en flot illustreret billedbog, og giver indblik i, hvordan det er at have en neurodivergent i familien. 

Der er hjælp til både børn, familier og fagfolk, som søger metoder til at tale om autisme og neurodivergens på en kærlig og konkret måde.  

Hjemmetræning, søskendedynamikker, trivsel og ”systemet”

I samtale med Sara Boe Hansen fortæller Birgitte om de tegn og den adfærd som ledte til, at deres søn blev udredt. Hun fortæller også om hverdagen med blandt andet hjemmetræning, og hvorfor de som familie har prioriteret at arbejde intensivt med børnenes søskendedynamikker; om perioderne med trivsel og mistrivsel og om at være i "systemet".  

Flere og flere bliver udredt og får diagnoser

Som samfund er vi blevet mere opmærksomme på diagnoser hos børn og unge og flere og flere bliver udredt og får en psykiatrisk diagnose.  

Det gør også, at forholdene for familierne hjemme ændrer sig. Vi er både blevet mere opmærksomme på de udfordringer vores børn lever med, men også på, hvordan vi som familie kan indrette os for at imødekomme børnene behov.

Det er udfordringer, som mange har tæt inde på livet. Derfor har vi budt Birgitte ind til denne uformelle snak, hvor vi sammen afdækker nogle af de problematikker, udfordringer og glæder, der er forbundet med at have et barn der er på spektrummet.  

Om Birgitte Kassa

Birgitte har en baggrund som socialrådgiver og cand.soc. Derudover er hun efteruddannet indenfor narrativ familieterapi.  

Hun er som nævnt mor til tre, hvoraf den ældste er diagnosticeret med infantil autisme, adhd og søvnforstyrrelse og så er hun vokset om med en storesøster fik sin autismediagnose i sine 20ere efter en række år med mistrivsel.

Hvad vil det sige at være neurodivergent?

Specialisterne Danmark, som arbejder med at matche neurodivergente mennesker med arbejdspladser definerer det således:  

”Ordet neurodivergent betyder, at en hjerne har atypiske karakteristika, og derfor kan diagnosticeres med f.eks. autisme, ADHD, ordblindhed, OCD eller Tourettes syndrom. Ordet ”divergent” kan oversættes til ”forskellig” eller ”anderledes” på dansk. Neurodivergent betyder altså at have en anderledes hjerne.

Ordet neurodivergent er opfundet, så vi har en paraply-betegnelse, der kan favne de mange forskellige måder ens hjerne kan være atypisk. De fleste autistiske mennesker foretrækker neutrale begreber til at beskrive deres forskellighed, og ordet neurodivergent blev derfor opfundet. 

Brugen af endelsen ”divergent” er en måde at tale om hjerners forskellighed uden at komme med en implicit dom over den neurodivergente person. Til kontrast kan vi bringe ordene ”syndrom” og ”forstyrrelse” ind i billedet. Begge ord bruges i officielle autismediagnoser, og har en mere negativt ladet klang.”

Kilde: specialisterne.dk

Tilgængelighed 

Mulighed for at trække sig: Ja 
Niveaufri adgang: Ja  
Handicapvenligt toilet: Ja 
Teleslynge: Ja 

Læs mere om tilgængelighed og planlæg dit besøg på Hovedbiblioteket – via dette link

Vi arbejder hele tiden på at forbedre tilgængeligheden på vores biblioteker, så har du andre særlige behov eller spørgsmål til arrangementet, kan du skrive til os på bibliotek@aalborg.dk eller ringe på tlf. 9931 4300.