For voksne

Historisk tilbageblik - Virkelighedens forbrydelser

Mange sætter pris på en god krimi, og ofte er det spændende mordgåder og andre uhyrligheder, der driver spændingen frem. Men desværre findes forbrydelserne jo også ude i virkeligheden – true crime som man kalder det - og det har ugebladene Hjemmet og Familie Journalen også beskæftiget sig med. Her får du et tilbageblik til virkelighedens forbrydelser i 1960'erne og 1970'erne.

Af Det Kgl. Bibliotek

Foto: Det Kgl. Bibliotek
Foto: Colourbox

Hjemmet bragte i 1971 en serie om store danske kriminalgåder. Man spurgte ”Var Højbjerg-mordet tilfældigt?” En sag, der stadig rumsterer og handler om mordet på Marie Lock-Hansen i Højbjerg ved Aarhus.
I anden del af serien fulgte man sagen om ”Den mest jagtede morder i 20 år”. En sag om en dengang 17-årige pige, der blev fundet dræbt i en skov nær Næstved.
Sidste del af Hjemmets serie så på sagen Myrna Larsen og stillede spørgsmålet ”Myrna Larsen – flugt eller mord?” Myrna Larsen var ikke blevet set siden 1966, og hendes skæbne var dengang i 1971 uafklaret.

Familie Journalen bragte et par år senere, i 1973, serien om ”Mysteriet i bjergene”. En beretning om en forbrydelse i West Virginia, hvor to unge studiner blev myrdet og om politiets opklaringsarbejde. Over fire afsnit ”Mysteriet i bjergene”, ”Manden i den hvide bil”, ”Et ben stak ud af løvet” og ”Hvem er morderen” blev denne uhyggelige sag afdækket.
  

Opklaring af forbrydelser

Opklaring af forbrydelser kommer ikke ud af ingenting. I 1965 bragte Hjemmet en serie på ti afsnit under betegnelsen ”Kriminalhistoriens største eventyr”.  
I seriens første afsnit  blev der fortalt om arbejdet som detektiv, og hvad der skete, da man begyndte at bruge videnskabelige metoder i politiets identificering af forbryderne.
Anden del handlede om ”Det første mord der opklaredes ved fingeraftryk”, mens tredje del beskæftigede sig med opklaringen af århundredets kunsttyveri ”Da Mona Lisa blev stjålet”.

Vi kan ikke opremse alle ti afsnit her, men gå på opdagelse i artiklerne og bliv forfærdet, forundret – det er jo alvorlige sager. 


Få digitale artikler i indbakken

Husk at du kan finde artikler om alt mellem himmel og jord fra over 40.000 danske tidsskrifter med tjenesten Digital Artikelservice.

Artikler fra ugebladene Hjemmet og Familie Journal (Illustreret Familiejournal) fra perioden 1960-2000 er nu tilgængelige og kan via Digital Artikelservice sendes direkte til din mailboks.