Bibliotekernes Festival for Historie
Gennem udveksling, møder, lån og tyveri fra andre kulturer er den danske historie blevet til. Med festivalen sætter kaster vi lys over danskernes kamp med det fremmedartede.
Af Ditte Trudslev
Hvordan vi tog alt det fremmede og gjorde det hjemligt og dansk.
Fra Æsops fabel om kragen der smykkede sig med påfuglefjer, kommer det udtrykket ”at pynte sig med lånte fjer”. Det danske samfund er fyldt med begreber, stilarter og kulturgenstande, som er blevet hentet hjem fra udlandet. Eksemplerne er mange, og breder sig fra kristendommen, demokrati og popmusik til bogstaver, matematik og mobiltelefoner. Historien har ofte flyttet sig ved åbensindet dialog og inspiration, mens ligeså ofte har det været krig, kolonisering og tyveri, der har bragt det fremmede ind i den danske kultur.
Gennem udveksling, møder, lån og tyveri fra andre kulturer er den danske historie blevet til. Med festivalen sætter kaster vi lys over danskernes kamp med det fremmedartede.
Fra den 18. - 23. november 2024 smykker vi dansk historie med lånte fjer. Bibliotekernes Festival for Historie byder på livestreaming med vidende oplægsholdere og aktiviteter på folkebiblioteker i hele landet.
Live i stuen
Mandag til torsdag kan du hver eftermiddag, hjemme fra din egen sofa, se direkte, streamede oplæg og foredrag med formidlere og historikere fra nogle af landets mange spændende museer, oplevelsescentre og samlinger. Emnerne er mange; du kan blandt andet blive klogere på Fodboldhistorie med Morten Bruun, historier om dansk mad, dansk popmusiks svenske rødder, krig og tab der formede Danmark, en dansk-tysk byttehandel: Sønderjylland i bytte for De Vestindiske Øer og oldtidens skibe.
Det er gratis at deltage og kan gøres både på telefon og computer. Find links til de enkelte Live i stuen-foredrag på historiefestival.dk.
Den store festivaldag
Lørdag den 23. november er festivalens hoveddag.
Kl. 11:00-12:15: Danmarkshistorien med lånte fjer
I denne samtale graver historiker og forfatter Kåre Johannesen sammen med forsker og ph.d. Kasper Holdgaard Andersen fra Moesgaard Museum ned i de danske nationalsymboler, deres historie og deres mulige forfald. For når alt kommer til alt, er det så egentlig dansk – eller er det noget vi har lånt, stjålet, fået overleveret eller digtet på? Vi griber fat i nogle af de historiske holdepunkter som vi betragter som allermest danske. Hvilke overleveringer, kulturmøder og traditioner bygger historierne på? Hvordan kan historier som disse være med til at skabe en fælles historie og national identitet for Kongeriget Danmark?
Vi dykker bl.a. ned i fortællingen om Dannebrog – det ældste nationalflag i verden og det evige symbol på ’det danske’. Julen – kristendom eller åndedyrkelse? Vikinger – vores stolte, stærke forfædre. Danmarks første kongeslægt – fra Jelling eller Lejre?
Samtalen med de to dygtige fagpersoner modereres af bibliotekar og kulturformidler Gustav Flyvbjerg Maindal, samtalen bliver streamet direkte fra Gentofte Bibliotek til Aalborg Hovedbibliotek.
Kl. 13:45-15:00 Kulturmøder på godt og ondt
Hvad sker der når kulturer støder sammen. Vi kaster et nutidigt blik kulturmødets ups and downs. Historiker og tidligere chefredaktør, Bo Lidegaard, og musiker og debattør Isam B byder ind med deres faglige og personlige vinkler. Samtalen modereres af historiker og kulturformidler Morten Krøier Grützmeier og streames til dit bibliotek.
Isam B vil varme op til samtalen men en sang.
Samtalen bliver streamet direkte fra Gentofte Bibliotek til Aalborg Hovedbibliotek.
Læs mere om arrangementerne i Bibliotekernes Festival for Historie her.
-
For voksne23. nov 2024
Samtale om danmarkshistorie med lånte fjer
I denne samtale griber vi fat i nogle af de historiske holdepunkter som vi betragter som allermest danske. Hvilke overleveringer, kulturmøder og traditioner bygger historierne på?Hovedbiblioteket
Gratis
-
For voksne23. nov 2024
Samtale om kulturmøder på godt og ondt
Hvad sker der når kulturer støder sammen? Vi kaster et nutidigt blik på kulturmødets ups and downs.Hovedbiblioteket
Gratis